G1.jun.pl Strona Główna G1.jun.pl
Forum o HTC G1

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
NaviExpert
Autor Wiadomość
porhinio 
Administrator
Człowiek Miernota

model telefonu: G1, Iphone 3G, Blackberry Storm
Wysłany: 2009-05-24, 19:31   NaviExpert  

Niedawno, bo 11 maja, pojawiła się androidowa edycja polskiej nawigacji GPS - NaviExpert. Na razie jest to wersja beta, a zatem służąca wyłącznie testom, tym niemniej, jako że jest ona darmowa - narzekać nie możemy. Dla mnie program ten ma jedną istotną wadę, mapy ściągane są na telefon wyłącznie w trybie online tj. na bieżąco z sieci, rozwiązanie to generuje na pewno nie małe koszty i wymusza, chcąc nie chcąc, konieczność pozostawania zawsze w zasięgu sieci GSM. Niedługo może nadarzy mi się okazja przetestowania tej aplikacji, wrażeniami nie omieszkam się podzielić.

Info NaviExpert:
http://getne.pl/androidbeta/

Zdjęcia Engadget.pl:

REKLAMA 
Człowiek Miernota

Wysłany: 2009-06-05, 12:20     

porhinio 
Administrator
Człowiek Miernota

Wysłany: 2009-06-05, 12:20     

Postanowiłem sprawdzić jak, w praktyce, wygląda jazda autem wspomagana nawigacją NaviExpert, teraz przygotowaną na platformę Android (wersja beta). Generalnie muszę przyznać, że było sympatycznie, włączając w te wrażenia miły głos lektorki. Program jest oczywiście w całości w polskiej wersji językowej, wydaje się spełniać owe niezbędne minimum potrzebne aby sprawnie dotrzeć w pożądane miejsce. Nawigacja uwzględnia ulice jednokierunkowe, bezbłędnie (przynajmniej tam gdzie akurat byłem) pokazuje właściwy pas ruchu, na którym się znajdujemy, wyświetla punkty POI oraz Community Traffic czyli informacje społecznościowe (innych kierowców?) o miejscach możliwych kontroli drogowych czy też fotoradarów (widać to na filmiku).

Subiektywne minusy:
- Program pobiera mapy z własnych serwerów, z jednej strony zapewnia to aktualność map, z drugiej - generuje pewnie całkiem spory transfer danych, co może wiązać się ze znacznymi wydatkami na comiesięcznej fakturze.
- Komunikaty głosowe, być może tylko w przypadku G1, są zdecydowanie za ciche, mimo ustawienia wszędzie największej głośności i jazdy ze szczelnie zamkniętymi oknami. Słuchanie muzyki zdecydowanie utrudnia korzystanie z tego dobrodziejstwa.

Odpowiedz do tematu