G1.jun.pl Strona Główna G1.jun.pl
Forum o HTC G1

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rom HTC Hero na G1
Autor Wiadomość
porhinio 
Administrator
Człowiek Miernota

model telefonu: G1, Iphone 3G, Blackberry Storm
Wysłany: 2009-06-04, 18:41   Rom HTC Hero na G1  

Uradowany faktem, że na forum xda-dev pojawił się dzisiaj w nocy świeżutki firmware dla HTC Hero, przygotowany przez znakomitego Haykuro do instalacji na G1, postanowiłem spróbować wrzucić go na mój egzemplarz pierwszego Googlephone'a. Zgodnie z podlinkowanym wyżej wątkiem wykonałem następujące czynności (oczywiście należy pamiętać, że musimy posiadać zrootowany model telefonu, ja update do romu HTC Hero wykonałem z firmware'u JF 1.51 CBR43):

1. Programem Paragon Partition Manager stworzyłem na karcie microSD dodatkową linuxową partycję ext2. Instrukcja poniżej:
http://forum.xda-develope...ad.php?t=512873

2. Z niżej wskazanego adresu ściągnąłem paczkę aplikacji przeznaczoną do wrzucenia na kartę pamięci. Jest to bardzo istotny krok. Akurat ten rom, pewnie z racji swoich rozmiarów, musi mieć większość aplikacji systemowych umieszczonych i działających z karty pamięci:
http://www.droiddeveloper.com/hrbuilds/app_s.zip

3. Ściągnięte archiwum zip umieściłem na karcie pamięci i mając włożoną kartę do telefonu uruchomiłem z jego poziomu Terminal w celu przerzucenia i rozpakowania zawartości archwium zip do linuxowej partycji karty. W tym celu, w oknie Terminala, wpisałem następujące polecenia:

su
cp /sdcard/app_s.zip /system/sd
cd /system/sd
unzip app_s.zip

(Po wpisaniu "su" uruchomi się SuperUser i należy zezwolić na wykonanie operacji tj. "Always allow")

4. Po rozpakowaniu zawartości ww. archiwum (postęp operacji będzie widać w Terminalu), usunąłem z karty pamięci app_s. zip

5. Z poniższej lokalizacji ściągnąłem rom HTC Hero:
http://www.droiddeveloper...hero-signed.zip

6. W tym miejscu należy dodać, że operacja wgrania owego romu wymaga zmiany basebandu i bootloadera SPL, w przeciwnym razie możemy mieć spore problemy z uzyskaniem zadawalającego efektu naszej pracy.

7. A zatem kolejno. Ściągnięty z tej lokacji plik "radia" (baseband):
http://sapphire-port-drea...2_22_19_26I.zip
wgrałem na kartę pamięci, wcześniej zmieniając nazwę na update.zip. Wyłączamy telefon, wchodzimy w tryb recovery (home + power), czekamy na pojawienie się trójkącika z wykrzyknikiem i updatujemy kombinacją klawiszy alt + s.

8. Czekamy aż telefon ukończy aktualizację basebandu i zawiśnie. Tak, może wydawać się to przerażające, mnie z początku też to trochę zaniepokoiło, G1 zamierał na ekranie z G1 i logo T-Mobile. Spokojnie idziemy dalej.

9. Z poniższej lokacji ściągnąłem plik SPL by Haykuro:
http://sapphire-port-drea.../spl-signed.zip
Zmieniłem nazwę na update.zip, wyjąłem kartę pamięci z telefonu i przy pomocy czytnika kart wgrałem na nią plik.

10. Wyjąłem na chwilę baterię i włożyłem ponownie (jak wyżej wspomniałem musiałem to zrobić ponieważ telefon nie reagował na żadne klawisze). I znowu wszedłem w tryb recovery i dokonałem aktualizacji bootloadera SPL. Po aplikacji owego update'u aparat znowu zamierał.

11. Nie zrażony niczym wyjąłem kartę pamięci i przy pomocy czytnika wgrałem nań rom z pkt. 5.

12. Kolejne wyjęcie i włożenie baterii, wejście w tryb recovery, tym razem, po pojawieniu się trójkąta z wykrzyknikiem, warto nacisnąć alt + L (ukarze się menu tekstowe) i zrobić zgodnie z instrukcją tzw. wipe, naciskając alt + w. Czyszczenie trwa chwilkę i można następnie wykonać właściwy update wciskając alt + s.

13. Po tym, jak nasz G1 wyświetli komunikat, że instalacja z karty przebiegła pomyślnie, robimy reboot (Home + back) i cieszymy się nowym firmwarem. Przynajmniej ja się cieszyłem. System działa, rozmowy telefoniczne przeprowadzałem bez problemu.

Z doświadczenia wiem, że zmiana SPL jest konieczna, próba wgrania romu HTC Hero na wcześniejszym bootloaderze tj. Hard SPL kończyła się fiaskiem.

Zauważone minusy (należy jednak pamiętać, że to pierwsze zabawy z tym firmwarem, kolejne wersje mogą być lepsze):
- niektóre aplikacje samoczynnie zamykają się, wymuszają "force close",
- nie działa, przynajmniej ja nie mogłem tego wykonać, przypisanie zdjęcia do kontaktu,
- podobno są problemy z bluetoothem - nie wiem, na razie nie sprawdzałem,
- zdarzają się spowolnienia pracy systemu,
- nie mogłem ustawić tapety ekranu blokady
- kamera z HTC Sapphire

Odpowiedz do tematu